I dagens Metro – vår schysta gratisfärdblaska i Sthlm läste jag idag 2013-08-20 en artikel skriven av Ellinor Skagegård – om humaniststudenten Sofie Molander: http://www.metro.se/nyheter/hon-bor-i-landets-dyraste-studentetta/EVHmhs!V202BuD5dcmoM/
Sofia blev alltså trött på att bo långt ner i skrapan så hon bytte upp sig till övre våningen i Skrapan (gamla skatteskrapan) på Götgatan. Nu klagar Sofia på den dyra hyran för sina 20 kvm lägenhet. 4500 kr. Nu måste hon jobba extra mellan studierna för att få råd att gå ut på restaurang samt köpa busskort.
För det första: Utsikten från denna gigantiska byggnad är bedårande, ja gudomligt skulle jag vilja säga. Span över hela stan, värsta haket!! Tänk den som fick den möjligheten att i en period i sitt liv få bo där! Inte skulle man då behöva köpa busskort för allt är ju så nära så de går utmärkt med cykel, friskt och bra dessutom. Restaurangbesök? Säg den pensionär eller de flesta knegare eller barnfamiljen eller den ensamstående mamman med flera – skulle på något vis ha råd att ha som standard: Gå ut på restaurang??? Inte många vill jag påstå! Men en – förmodad jättebortskämd – student SKA HA DET! Hur är då framtidsversionen för denna student Sofie Molander? Tre sommarstugor varav en vid kusten och en i Italien och minst två jordenruntresor per kalenderår samt fet bunt stålar på banken direkt efter studietiden?
Som ett exempel vad det gäller boende: Jag hade tills nyligen en 1a, skogslångt ut från stan på 24 kvm. Hyran låg på 3500 kronor och det var en marknadshyra som jag givetvis accepterade samt anpassade mej efter. Jag klarade hyran men fick dra in på annat som exempelvis restaurangbesök, kläder samt lyx och förströelse.
Det går inte in i mitt huvud hur man överhuvudtaget kan ta upp detta i pressen! Att ni inte skäms! Både studenten och journalisten som valde att skriva denna artikel om studentproblemet. Jag har tagit upp detta förut: Om studenternas bortskämda krav och skämsiga gnäll.
PS: Som jag ser det är studenttiden ett slit för att i framtiden möjligtvis få det bra och under den tiden får studenten lov att leva sparsamt och lite fattigt samt mellan varven, lära sig lite om livet.